Επηρεάζει το στρες το μυοσκελετικό μας σύστημα;

Πλοήγηση
Επηρεάζει το στρες το μυοσκελετικό μας σύστημα;

Επηρεάζει το στρες το μυοσκελετικό μας σύστημα;

Σε πολλές έρευνες, σχετικά με το stress, παρατηρείται ότι τόσο το παροδικό (εύστρες) όσο και το χρόνιο στρες (distress), προκαλεί την αντίδραση του μυοσκελετικού συστήματος του ανθρώπου, η οποία και εκδηλώνεται με την πρόκληση ενός ‘μυϊκού σφιξίματος’.

Αυτή η κατάσταση που περιγράφεται ως ‘μυϊκό σφίξιμο’ ή ‘μυϊκό πιάσιμο’ φαίνεται να αποτελεί ένα από τα πρώτα και χαρακτηριστικά αποτυπώματα του stress στο μυοσκελετικό σύστημα και καλείται μυϊκός σπασμός ή διαφορετικά μυϊκά τάση (muscle tension).

Στην περίπτωση αυτή, οι μύες συσσωρεύουν αίμα και αυξάνουν τη συσταλτικότητά τους, εν ηρεμία, σε μία ή περισσότερες μυϊκές ομάδες ή και σε ολόκληρο το σώμα (φαινόμενο Μυϊκού Σπασμού / Μυϊκής Τάσης). Υπό συνθήκες στρες, όλο το ανθρώπινο σώμα βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού για τον επικείμενο κίνδυνο και οι μύες είναι από τα πρώτα όργανα που οφείλουν να βρίσκονται σε εγρήγορση και ετοιμότητα με σκοπό να χρησιμοποιηθούν. Στο χρόνιο στρες (distress) αυτός ο μυϊκός σπασμός / μυϊκή τάση δεν υποχωρεί, αλλά παρατείνεται. Η κατάσταση αυτή μετατρέπεται σε παθολογική και μακροπρόθεσμα μπορεί να επιδεινώσει υπάρχουσα μυοσκελετικά προβλήματα ή να πυροδοτήσει νέα.